Kernafval en kernethiek, ethiek en risico’s toegelicht

Dit document is een bewerking van “Kernafval en kernethiek, rapport in hoofdlijnen” dat we in januari 2000 hebben uitgebracht. Enkele thema’s uit dat rapport komen hier uitgebreid aan de orde. Ook al is het rapport 20 jaar oud, de argumenten zijn niet verouderd. Hooguit zouden de voorbeelden vervangen kunnen worden door recentere voorbeelden maar aan de argumentatie doet dit niets af. Alleen recente gegevens over kernenergie en het broeikaseffect zijn toegevoegd, evenals een uitleg over stromingen in de ethiek.

We brengen dit document uit omdat het Rathenau Instituut een discussie gaat organiseren over de berging van radioactief afval, waarbij ook ethische kwesties aan de orde komen. Dit document is een voorzet voor de discussie over dit thema.

HOOFDSTUK 1: ETHISCHE KWESTIES OVER KERNAFVAL

HOOFDSTUK 2: TUSSEN RISICOMAATSCHAPPIJ EN DUURZAAMHEID

HOOFDSTUK 3: DE BELEVING VAN RISICO’S VAN KERNAFVAL

HOOFDSTUK 4: HET BEWAREN VAN KENNIS OVER EN HET WAARSCHUWEN VOOR KERNAFVAL                   

TOEGEVOEGDE BIJLAGE:  STROMINGEN IN DE ETHIEK IN KORT BESTEK

Voor het hele document in pdf klik hier

Klik hier voor een uitgebreide analyse over de kernramp bij Tsjernobyl

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.