Kolencentrales kampioen watergebruik

Elektriciteitscentrales gebruiken water voor de koeling. Kolencentrales zijn daarbij de koploper. Dat blijkt uit het rapport “Burning Our Rivers: The Water Footprint of Electricity” geschreven door Wendy Wilson, Travis Leipzig & Bevan Griffiths-Sattenspiel en uitgegeven door River Network, www.rivernetwork.org.

Het watergebruik is één van de vele kwesties die een rol kunnen spelen bij de beoordeling van het voor of tegen van een bepaalde elektriciteitscentrale. We weten veel over allerlei risico’s, maar over het watergebruik was tot nu toe niet veel bekend.

Het rapport van het River Network gaat in op de situatie in de Verenigde staten aan de hand van een gedetailleerde studie van 633 centrales die daar in bedrijf zijn. In Nederland kan de situatie anders zijn, maar we gaan er van uit dat de uitkomsten van het rapport in grote lijnen ook voor Nederland gelden.

In het rapport is naast het watergebruik van de gangbare centrales ook dat van zon- en windenergie bestudeerd. Daarbij is niet alleen rekening gehouden met het water dat centrales gebruiken voor de koeling. Ook is onderzocht hoeveel water gebruikt wordt bij het maken van de centrales en de productie van de brandstof. Deze meer indirecte manieren van gebruik van water, betekenen bijna altijd dat het water vervuild wordt. Het directe en indirecte gebruik van water geeft een water-voetafdruk van de verschillende vormen van elektriciteitsopwekking.

Kolen-, kern- en gascentrales gebruiken water voor de koeling. Het rendement van deze centrales schommelt tussen de 40 en 60%. Van de energie die vrijkomt bij een kolen- of kerncentrale verdwijnt meer dan de helft met het koelwater, bij een gascentrale is dat ongeveer 40%. Voor één kilowattuur (kWh) uit een kolencentrale is 64 liter water nodig. Bij een kerncentrale gaat het om 58 liter en bij een gascentrale om 25 liter per kWh. Dit koelwater warmt de rivier of de zee op, waar de centrale aan ligt, en is in feite een vervuiling van de omgeving.

bron: The River Network

Bij zon- en windstroom gaat het om veel minder water: bij stroom uit zonnepanelen is het 1 liter water per kWh en bij windenergie 0,2 liter per kWh. Waterkrachtcentrales gebruiken veel meer water. Waterkrachtcentrales maken stroom rechtstreeks uit water. Voor één kilowattuur (kWh) waterkracht is 1700 liter water nodig. Maar in tegenstelling tot het watergebruik voor gas- kolen- of kerncentrales is er met dat water niets gebeurd: geen besmetting, geen opwarming, geen vervuiling van het oppervlaktewater.

Uitsluitend op basis van deze getallen is zon- en windstroom het beste. Van de meest gangbare centrales in Nederland scoren de gascentrales het beste omdat ze de helft minder water nodig hebben dan kolen- of kerncentrales. Ook dit pleit tegen het in bedrijf nemen van onder meer de kolencentrale aan de Eemshaven en de bouw van nieuwe kerncentrales in Zeeland of aan de Eemshaven.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Kolencentrales kampioen watergebruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.