Ook Duitsland stopt met CO2-opslag, maar de EU?

co2-opslag-duitslandIn Duitsland gaan de plannen voor opslag van CO2 niet door: net als in Noord-Nederland verzet de bevolking zich tegen die plannen. Toch gaan allerlei scenario’s voor de energievoorziening in de toekomst nog steeds uit van die opslag. De commissaris voor energie van Europese Unie, Günther Oettinger, houdt eraan vast en wil met de plannen doorgaan. Intussen groeien de bezwaren.

Zo heeft het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) hier een rapport over uitgebracht. Christian von Hischhausen, leidinggevende van het DIW zegt hierover: “De afgelopen vijf jaar is gebleken dat de afvang van CO2 mislukt is. De scenario’s van de EU zijn vier tot vijf jaar oud en gaan uit van de veronderstellingen dat CO2-afvang op een technisch veilige en economisch haalbare manier kan. Beide vooronderstellingen zijn onjuist.

Blijkbaar is CO2-afvang en opslag technisch en economisch niet haalbaar.

Het volledige artikel (in het Duits) is hier te lezen: Aus für CO2-Abscheidung als Klimaretter?

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Ook Duitsland stopt met CO2-opslag, maar de EU?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.