Persbericht: Stichting Contramine verheugd met besluit Verhagen

De stichting Co2ntramine, welke als platform de belangen behartigt van de tegenstanders van co2-opslag onder de bodem van Noord Nederland, is verheugd over het besluit van Minister Verhagen om geen co2-opslag onder Barendrecht te laten plaatsvinden. Het plaatselijk verzet tegen de plannen en daarmee het ontbreken van voldoende draagvlak onder de bevolking blijkt hierin, aldus de minister, uiteindelijk doorslaggevend geweest.

Het zo simpel schrappen van het eerste grote co2-opslag experiment onder land geeft natuurlijk wel een wrange bijsmaak. De overheid had eerder aangekondigd dat Noord-Nederland pas in beeld zou komen voor ondergrondse co2-opslag als het experiment bij Barendrecht door zou gaan. Ook nu blijkt weer hoe onbetrouwbaar de overheid handelt door die koppeling te schrappen. De stichting Co2ntramine is dan ook zeer teleurgesteld in de mededeling van Verhagen dat hij toch nog met bestuurders in Groningen, Friesland en Drenthe wil gaan praten over ondergrondse co2-opslag. Blijkbaar realiseert hij zich nog niet dat er ook in Noord-Nederland geen draagvlak is. Ook hier spreken burgers en provinciale en lokale bestuurders zich onomwonden uit tegen co2-opslag onder hun grondgebied. Vanzelfsprekend zal de stichting Co2ntramine er de komende tijd alles aan gaan doen om de minister duidelijk te maken dat ook hier co2-opslag niet gewenst is. We zijn natuurlijk wel benieuwd of de minister de protesten uit het noorden net zo serieus neemt als die uit Barendrecht.

De stichting Co2ntramine gaat ondertussen gewoon door met het verder uitbouwen van haar organisatie en stopt pas als het 100% zeker is dat ondergrondse co2-opslag definitief van de baan is. Zodat, mocht de overheid zich weer geroepen voelen om de standpunten van de steenkolenindustrie te verkondigen, de burger ook een andere bron heeft om zich te laten informeren over ondergrondse co2-opslag.

Voor informatie over waarom ondergrondse co2-opslag niet moet gebeuren kunt u kijken op de websites van de organisaties waar de stichting Co2ntramine mee samenwerkt: www.co2ntramine.nl, www.groengroningen.nl, www.co2nederland.nl, www.greenpeace.nl, www.saubere-energie-doerpen.de, www.co2isnee.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.