PLANNEN OPSLAG KERNAFVAL IN ZOUTKOEPELS OF KLEILAGEN VAN 1960 TOT 2021: EEN EERLIJKER VERHAAL

De laatste tijd gaan er af en toe stemmen op om nieuwe kerncentrales te bouwen. Maar wat er met het kernafval zou moeten gebeuren, daarover spreekt men niet. De Nederlandse regering heeft het er ook liever niet over, te meer daar opslagplannen in de jaren zeventig en tachtig veel rumoer veroorzaakten. De Europese Unie eist echter sinds 2011 dat de lidstaten een plan  maken voor de eindberging van radioactief afval.

Daarom gaf de regering het Rathenau Instituut de opdracht om een nieuwe discussie over de eindberging van radioactief afval voor te bereiden. Het Rathenau Instituut heeft nu een document in de maak over de geschiedenis van de opslagplannen in met name zoutkoepels. Dat moet hét standaardrapport over kernafval worden en de basis zijn voor de besluitvorming door de regering in 2025.

Het Rathenau Instituut geeft de gebeurtenissen echter regelmatig onvolledig of onjuist weer.

Een korte toelichting. Het Rathenau Instituut noemt weliswaar de zoutkoepels Pieterburen en Onstwedde in de provincie Groningen en Schoonloo, Gasselte-Drouwen, Hooghalen en Anloo in Drenthe. Waarom deze zoutkoepels gekozen zijn en wat er bekend is over deze zoutkoepels, staat echter niet in het document. Nergens staat ook dat 25.000 tot 40.000 mensen op 2 juni 1979 in Gasselte deelnamen aan een demonstratie tegen de eindberging. De zoutkoepel in het Friese Ternaard die sinds mei 1987 met stip bovenaan staat, wordt zelfs helemaal niet genoemd door het Rathenau Instituut. Daarom wordt het tijd voor een eerlijker verhaal over de geschiedenis van de kernafvalplannen: zie de inhoudsopgave voor de thema’s; voor het hele rapport klik hier.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “PLANNEN OPSLAG KERNAFVAL IN ZOUTKOEPELS OF KLEILAGEN VAN 1960 TOT 2021: EEN EERLIJKER VERHAAL”

 1. dat afval blijft 20.000 jaar nog ENERGIE afgeven. waarom wordt er ENERGIE weggegooid?
  de mens is LUI en IJDEL.
  waarom is water koken met uranium normaal?
  want dat is wat die stoomturbine namelijk DOET, water koken met een enorm GEVAARLIJK vuurtje
  en dat terwijl er SLECHTS een half promile van dat gevaarlijke vuurtje GEBRUIKT word ….
  voor die stoom-turbine ….
  de rest, dus 999.5 promille van de energie in dat zelfde stuk uranium wordt WEGGEGOOID!!!!

  wat zijn menschen toch SCHIJNHEILIG als ze zich zelf ALWEER SLIM noemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.