Presentaties congres “Gerommel in de ondergrond”

Op 9 oktober 2013 organiseerden we het congres “Gerommel in de ondergrond: Risico’s in kaart gebracht”. Het was een boeiende middag met interessante sprekers en een levendige forumdiscussie. Hier de presentaties van Adriaan Houtenbos (oud ingenieur en criticaster NAM), Nienke Homan (Statenlid Provincie Groningen voor GroenLinks), Herman Damveld (onderzoeker en publicist) en Charles Vlek (Emeritus hoogleraar omgevingspsychologie en besliskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen).

Kennis en Macht – Adriaan Houtenbos

Adriaan is ondermeer bekend van zijn onderzoek naar de gevolgen van gaswinning. Houtenbos vindt dat de NAM de bevolking misleidt over de gevolgen van gaswinning. Volgens hem is bodemdaling en de kans op aardbevingen – met de huidige modellen – veel minder voorspelbaar dan NAM en overheid willen doen geloven.

Download deze presentatie (pptx) via deze link: Kennis en Macht – Adriaan Houtenbos

Kiezen vereist lef – Nienke Homan

Statenlid Provincie Groningen voor GroenLinks.
[gview file=”http://www.co2ntramine.nl/wp-content/uploads/2013/10/kiezen-vereist-lef.pptx”]

De fossiele verslaving – Herman Damveld

Herman volgt al sinds de jaren 70 als zelfstandig onderzoeker en publicist de ontwikkelingen rond energie en bodemgebruik.
[gview file=”http://www.co2ntramine.nl/wp-content/uploads/2013/10/De-fossiele-verslaving-Herman-Damveld-congres-Co2ntramine-9-10-2013.pptx”]
Lees de tekst bij deze presentatie hier.

Verstandig omgaan met risico’s – Charles Vlek

Emeritus hoogleraar omgevingspsychologie en besliskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Download deze presentatie (PDF) via deze link: Verstandig omgaan met risico’s

4 gedachten over “Presentaties congres “Gerommel in de ondergrond””

  1. de titel Gerommel in de ondergrond is inhoudelijk wel bereikt tijdens de bijeenkomst; de ondertitel, Risico’s in kaart gebracht bepaald niet, wel misschien in algemene zin maar niet tav de gaswinning en het overige gerommel en daar gaat het toch om. Deels was het een discussie voor het gemeentehuis van Lopersum en een klaagzang van een dissidente NAMmer.Jammer dat deze hr Houtenbos zich niet op het niveau van een constructieve discussie kan bewegen. Ik heb in in mijn 40 jarige nauwe betrokkenheid bij de radioctieve afval bergingsdiscussie in NL velen van deze personen meegemaakt (zowel voor als tegen). Hoe eerder ze van het toneel kunnen verdwijnen hoe beter het is. Er is geen behoefte noch aan de extreme tegenstanders noch aan de extreme voorstanders van maatschappelijke problematische activiteiten in de ondergrond. Het gaat om de maatschappelijke voorwaarden waaronder we iets kunnen doen (of niet). Van al het radioactieve afval bergings onderzoek wat vanaf eind zeventiger jaren is uitgevoerd of nog wordt uitgevoerd (OPLA, CORA. OPERA) om te komen tot een oplossing, heb ik altijd gezegd: het kan ook zijn dat het NIET kan!!
    leo

  2. De presentatie van Houtenbos staat er inmiddels als download tussen. Er was een technisch probleem met de plugin die de presentatie in de pagina laat zien. Maar even downloaden werkt ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.