SP gelukkig tegen kernenergie

De SP stelde in het conceptverkiezingsprogramma tegen kernenergie te zijn, maar pleitte stilzwijgend voor kernenergie. Dat is een aantal afdelingen, om te beginnen die in Zeeland, in het verkeerde keelgat geschoten. Ze hebben amendementen ingediend, die aangenomen zijn.
In het uiteindelijke verkiezingsprogramma staat nu over kerncentrales:

“Kolen- en kernenergie hebben geen toekomst. We verlenen daarom geen vergunningen voor de bouw van nieuwe kolen- of kerncentrales.”
Over kernafval is de tekst ook aangepast. Eerst wilde men het kernafval gaan bewerken of hergebruiken. Nu staat er:
“We zorgen voor een zo veilig mogelijke bovengrondse opslag van kernafval. Kernafval wordt niet hergebruikt of bewerkt. We stoppen met het onnodig heen en weer slepen van kernafval naar opwerkingsfabrieken.”
Een hele verademing dus, deze tekst, met dank aan Petroesjka Sterk, voorzitter SP Middelburg die deze amendementen heeft gemaakt.

Zie ook het eerder verschenen artikel “SP voor kernenergie?

hdamveld@xs4all.nl'

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

2 gedachten over “SP gelukkig tegen kernenergie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.