Staatstoezicht blijft veiligheid van Groningers voorop stellen

Vandaag heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) advies uitgebracht over de gaswinning in Groningen. De gaswinning mag hooguit 12 miljard kubieke meter (m3) per jaar zijn (bron). Dit adviseerde het SodM ook al in 2013. Daarmee blijft het SodM de veiligheid van de Groningers voorop stellen. Nu de regering en de Tweede Kamer nog.

Code rood van tafel
Het SodM verklaarde op 11 januari 2018 dat er sprake is van code rood in Groningen: “De gasproductie in Groningen moet omlaag om het risico op aardbevingen te verminderen. (…) Omdat Groningen zich op dit moment in het hoogste alarmeringsniveau bevindt (code rood), is vanuit het oogpunt van veiligheid naar verwachting een flinke productievermindering noodzakelijk.” (bron) Met de nu voorgestelde maatregelen gaat code rood van tafel.

Reden verlaging gaswinning in 2017 door minister Kamp blijft van kracht
Van groot belang in het advies van het SodM is het begrip aardbevingsdichtheid. Deze aardbevingsdichtheid staat voor het aantal aardbevingen per vierkante kilometer per jaar die zwaarder zijn dan 1 op de schaal van Richter. Een aardbevingsdichtheid van 0,25 is een grenswaarde waarbij de regering in ieder geval maatregelen moet nemen. De vorige minister van Economische Zaken, Kamp, heeft in mei 2017 ingegrepen in de gaswinning uit het Groningen-veld. De winning ging daarbij naar beneden van 24 naar 21,6 miljard kubieke meter per jaar.(bron) Dat heeft de minister op 1 september 2017 nog eens onderbouwd, waarbij hij gebruik maakte van het Meet- en Regelprotocol dat vanaf 4 juli 2017 van kracht is voor de gaswinning uit het Groningenveld.(bron)

Maximaal 12 miljard kuub gas
Op 18 januari jl. heeft de NAM een brief gestuurd aan het SodM over de aardbeving bij Zeerijp. Daarin staat een tabel die de NAM niet eerder heeft gepubliceerd. Opvallend is de kolom met de aardbevingsdichtheid. Bij een winning van 11 miljard m3 per jaar is deze aardbevingsdichtheid 0,25 aardbevingen per vierkante kilometer per jaar. Dat is de grenswaarde op grond waarvan minister Kamp in mei 2017 de gaswinning naar beneden bracht.(bron) Daaruit zou volgen dat een gaswinning uit het Groningen-veld van 11 miljard m3 per jaar maximaal toelaatbaar is op grond van de veiligheidsnormen van de regering. Het SodM “hanteert een marge om te komen tot het geadviseerde productieniveau en om te gaan met de grote onzekerheden . (…) De beste inschatting die het SodM op dit moment kan maken is dat bij een productieniveau van 12 miljard m3 per jaar de berekende risico’s in de periode 2018 tot 2022 met redelijke zekerheid onder de veiligheidsnorm zullen uitkomen.” Maar er blijft een risico, stelt inspecteur-generaal der Mijnen Theodor Kockelkoren van het SodM: “Bovendien zal de seismiciteit met de doorgaande drukdaling weer toenemen en het risico op bevingen verhogen. Ik verwacht daarom dat de winning in de toekomst verder afgebouwd moet worden, indien nodig naar nul.” Zo doet het SodM recht aan de stelling: “Veiligheid voorop”!!

Tabel 1: Gaswinning Groningen-veld en kans op aardbevingen

Bron: https://www.nam.nl/nieuws/2018/nam-geeft-inzicht-effecten-volumevermindering-seismiciteit/_jcr_content/par/textimage.stream/1516241497943/36464f3a189953f7acbdb45c81801d24121fe86b8cf7dbcb834a121bde36a8cb/brief-nam-sodm-17012018.pdf

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.