Waaraan wordt de Regeling Waardevermeerdering uitgegeven?

Sinds november 2014 is de tijdelijke regeling voor waardevermeerdering van woningen van kracht in het aardbevingsgebied in Groningen. Mensen die in een van de 11 gemeenten wonen en minimaal voor € 1.000,- schade hebben door de gasbevingen, kunnen een subsidie aanvragen voor maximaal € 4.000,- voor energiebesparende maatregelen. Het meest zichtbare effect van de regeling is het grote aantal daken met zonnepanelen. Al snel ontstaat de indruk dat de regeling vooral gebruikt wordt om stroom op te wekken. Maar is die indruk terecht? Ik vroeg de cijfers op bij SNN.

De ‘Tijdelijke Regeling Waardevermeerdering’

De provincie Groningen heeft de tijdelijke regeling op verzoek van de Dialoogtafel uitgewerkt. De regeling is bedoeld als compensatie voor overlast door aardbevingen. Zij is gebaseerd op het advies van de Commissie Meijer aan de provincie Groningen en het akkoord Vertrouwen op Herstel en Herstel van Vertrouwen dat de negen gemeenten (inmiddels elf), de provincie het Rijk en NAM in januari sloten. Voor de maatregelen is voor een periode van vijf jaar 125 miljoen euro beschikbaar. De uitvoer van de regeling ligt bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

De eisen voor de subsidie zijn eenvoudig:

 • Je moet in een van de 11 gemeenten (Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum, Winsum, Hoogezand-Sappemeer of Menterwolde) wonnen.
 • Je moet minimaal € 1.000,- schade hebben als gevolg van NAM
 • Je moet de subsidie gebruiken om je huis zuiniger te maken of energie op te wekken

Daarnaast komen mensen die een huis hebben gekocht na 17 januari 2014 in één van de 11 gemeenten ook in aanmerking voor de regeling.

De zonnepanelen schieten als paddenstoelen uit de grond

Het meest zichtbare effect van de regeling is zonder twijfel het grote aantal daken met zonnepanelen. Bij mij in de wijk in Winsum wordt het ene na het andere huis voorzien van een setje PV-panelen. De plaatselijke krantjes staan vol met advertenties van installatiebedrijven die ineens expert zijn in het plaatsen van zonnepanelen en proberen ook via sandwichboards zonnepanelen te slijten. De lokale bouw- en installatiebranche heeft duidelijk een impuls gekregen door de regeling.

SNN-poster

Besparen we gas of stroom?

De problemen in Groningen komen door de gaswinning en NAM. Een regeling die het besparen van gas stimuleert is dus logisch. Want daarmee krijgen de slachtoffers van NAM een klein beetje compensatie voor het gedoe en nemen we tegelijk een klein stukje van het probleem weg: we besparen een beetje gas. Maar als die regeling vooral wordt ingezet voor zonnepanelen, dan besparen we geen gas maar elektriciteit. Is NAM nu via deze regeling aan het stimuleren dat de elektriciteitsbedrijven minder stroom verkopen? Welk effect heeft de regeling op de elf gemeenten versus de rest van Nederland? Lopen we in Groningen straks flink voor op de rest van het land, of heeft het niet die impact? Ik nam contact op met de SNN om een antwoord te krijgen op mijn vragen. Al snel kreeg ik antwoord van Nadiena Kram, Projectleider particuliere regelingen. Ze deelde de relevante beschikbare cijfers.

De cijfers: hier wordt de Regeling Waardevermeerdering voor gebruikt

In totaal is er nu € 3.259.516 uitgekeerd. Dat bedrag is als volgt verdeeld over de verschillende maatregelen:

[visualizer id=”2738″]

Helaas worden ‘zonnepanelen en zonnecollectoren’ (34% van totale uitgekeerde bedrag) op dit moment als één categorie vastgelegd bij SNN. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, en zonnecollectoren kunnen helpen bij het verwarmen van water voor de douche of de verwarming. Zonnepanelen hebben dus effect op je stroomrekening, terwijl zonnecollectoren effect hebben op de gasrekening (en dus op het werk van NAM).

SNN schat dat 60% tot 80% van de post ‘zonnepanelen en zonnecollectoren’ naar zonnepanelen gaat. Als die schatting klopt, gaat dus 20,4% tot 27,2% van het uitgekeerde bedrag naar elektriciteit en 72,8% tot 79,6% naar een besparing van gas. Mijn indruk dat het gros naar elektriciteit zou gaan was dus onjuist.

[visualizer id=”2740″]

Elektriciteitscentrales draaien ook vaak op gas

In Nederland maken de meeste elektriciteitscentrales ook gebruik van gas. 60% tot 65% van de elektriciteit in Nederland wordt op die manier opgewekt. Dus via die weg besparen we met zonnepanelen ook op het gasgebruik in Nederland. Je ziet dat als particulier alleen niet terug op de gasrekening, maar op de stroomrekening.

Loopt Groningen voor op de rest van Nederland?

Het is moeilijk te zeggen of deze regeling ervoor zorgt dat we in Groningen meer investeren in groene energie en besparing dan de rest van Nederland. Want in de eerste helft van 2015 steeg de verkoop van zonnepanelen in heel Nederland ook met een indrukwekkende 70%.

Verder is niet te zeggen welk deel van de mensen die nu hun huis duurzamer maken met behulp van de regeling waardevermeerdering dat zonder de regeling niet ook hadden gedaan. Volgens Kram van SNN is de gemiddelde investering die mensen doen ongeveer het dubbele van het subsidiebedrag. Dus veel mensen krijgen € 4.000,- subsidie voor een investering van zo’n € 8.000,- in hun woning.

Subsidie voor consument een schijntje van de subsidie aan NAM

Er is nog een hoop geld te verdelen door SNN aan huiseigenaren in Groningen. In totaal is er 125 miljoen beschikbaar in 5 jaar. Vorige week werd bekend dat de NAM zelf 125 miljoen per jaar van de overheid krijgt in de vorm van verborgen subsidie. NAM krijgt dus 5 keer zoveel fossiele-energie-subsidie dan ze via de Regeling Waardevermeerdering aan groene-energie-subsidie uitgeven.

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Eén gedachte over “Waaraan wordt de Regeling Waardevermeerdering uitgegeven?”

 1. Mooi uitzoekwerk.

  Ik denk echter wel dat de zonnepanelen nu meer zullen gaan scoren. In het begin van de regeling was er nog de tijdelijke energiepremie, waardoor je meer subsidie kreeg bij energiemaatregelen, dit kon oplopen tot € 2.800 extra.

  Ik denk dat in het begin voornamelijk veel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt. De subsidie va de tijdelijke energiepremie had zijn plafond bereikt op 16 december 2014 volgens mij.

  Ik heb hierbij bewust gekozen voor HR++ glas, LTV en vloerisolatie, waardoor ik € 2.000 extra subsidie heb mogen ontvangen en zo zullen veel meer zijn geweest denk ik.

  Nu deze subsidie op is, zal hier minder naar gekeken worden denk ik.
  Volgens mij was er op 15.10.2014 nog € 500.891 beschikbaar voor de tijdelijke energiepremie, (http://www.snn.eu/upload/documenten/subsidies/subsidieregelingen/tep/besluit-gs.pdf) gezien de massale run, is dit iets te laat stop gezet (heeft toen ook nog stuk in DVHN gestaan), waarbij de mensen die mail hadden ontvangen dat het plafond is bereikt, alsnog akkoord hebben gekregen (http://www.snn.eu/upload/documenten/subsidies/subsidieregelingen/tep/groningse-energiepremie-2e-aanpassing.pdf) waardoor er volgens mij 565.891.67 is uitgekeerd op de groningse energiepremie tegelijk met de tijde regeling waardevermeerdering.
  1 maatregel was 350 subsidie
  2 maatregelen 800 subsidie
  3 maatregelen 2000 subsidie
  4 maatregelen 2800 subsidie

  Gezien deze bedragen en uw onderzoek over een bedrag van € 3.300.000 denk ik dat hier wellicht de oorzaak zit dat het anders zit dan verwacht.

  zie:
  http://www.snn.eu/subsidies/subsidieregelingen-particulieren/tijdelijke-energiepremie/subsidievoorwaarden-provincie-groningen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.