Zes keer zoveel duurzame als atoomstroom

Vorig jaar gebruikte Nederland zes keer zoveel elektriciteit uit duurzame bronnen als atoomstroom. Dat blijkt uit het rapport Energie in Nederland 2011 van de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Kernenergie maakte vier procent van het gebruik uit. Dat is de kernstroom van de kerncentrale Borssele en de import van atoomstroom samen.

Duurzame energie (wind, water, biomassa en zon) leverden 26% van het elektriciteitsgebruik. De duurzame energie bestaat uit 9% die in Nederland gemaakt werd en 17% import. Nederland importeert dus veel meer duurzame energie dan atoomstroom.

Het elektriciteitsverbruik van een huishouden is 3.480 kilowattuur (kWh). Het gasverbruik per huishouding is de afgelopen decennia gestaag afgenomen van 3.145 kubieke meter (m³) in 1981 naar 1.617 m³ in 2010.
Interessant is ook het gasgebruik. Vorig jaar produceerde Nederland 84 miljard m³ aardgas en werd er 24,4 miljard m³ geïmporteerd. Daar stond een export van 56,4 miljard m³ tegenover. Netto dus een export van 32 miljard m³.

Het gasgebruik voor de Nederlandse elektriciteitscentrales was 10, 2 miljard m³. Er wordt dus drie keer zoveel gas geëxporteerd als gebruikt wordt voor de gascentrales. Dat we kerncentrales moeten bouwen om minder afhankelijk te zijn van de import van aardgas, is dus niet waar.

Een financieel detail: een gemiddeld huishouden is dit jaar 1645 euro kwijt voor gas en stroom, staat in het rapport. Ik maak een vergelijking met een auto die 1 op 15 rijdt. Bij het gemiddelde van 15.000 km auto per jaar is 1000 liter benzine nodig, die 1,60 tot 1,70 per liter kost: dat is 1600 tot 1700 euro. Aan benzine is men dan evenveel kwijt als aan gas en stroom.

Download het rapport “Energie in Nederland” (PDF) van Energiened.nl

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Zes keer zoveel duurzame als atoomstroom”

  1. Als ik bovenstaande goed lees, dan is de Nederlandse vraag naar duurzame energie op dit moment 3 maal zo hoog als de productie van Nederlandse duurzame energie. (Verbruik duurzame energie is 26%, terwijl productie 9% is)

    Dat maakt het extra absurd dat we op dit moment bouwen aan kolencentrales en inzetten op kernenergie. We kunnen de vraag naar duurzame energie niet eens bijbenen en tegelijk bouwt Essent de grootste kolencentrale van Nederland.

    En als je deze cijfers ziet is de gratige inzet van Maxime Verhagen voor Borssele II ook niet te verklaren. Die kolen- en kerncentrales zijn gewoon niet in lijn met de consumptie in Nederland. Dus zijn ze ook niet in het landsbelang. De enige die profiteren zijn Essent en de partij achter Borssele II.

    Raar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.