Greenchoice deelt gratis zonnepanelen uit

Energielerevancier Greenchoice wil samen met De Zonnefabriek een doorbraak voor zonne-energie in Nederland veroorzaken. Om dat te bereiken geven ze aan 500 klanten gratis zonnecellen weg. 20 jaar lang profiteert de klant van een vast tarief en daarna worden de cellen daadwerkelijk van de klant.

Investering houdt veel mensen tegen

Veel particulieren die zich verdiepen in zonne-energie worden afgeschrikt door de rompslomp met subsidies en vergunningen en de forse investering. In dit geval gaat het om zonnecellen die normaal zo’n € 8.000,- zouden kosten. Dit weerhoudt velen om de stap te maken. Greencoice en De Zonnefabriek nemen deze investering voor hun rekening. De klant betaalt geen investering en geen huur, maar alleen een tarief van 23 cent per kilowattuur voor de energie die hij zelf gebruikt. De rest van de opgewekte energie wordt geleverd aan het net.

Stijgende energieprijzen

Die 23 cent staat voor 20 jaar vast en daarin schuilt volgens de aanbieder het voordeel voor de klant. De afgelopen jaren is de energieprijs in Nederland fors gestegen. Gemiddeld met ongeveer 8% per jaar. Als die stijging doorzet, heeft de klant dus jarenlang een erg gunstig tarief.

Na 20 jaar eigenaar van de zonnecellen

Na 20 jaar wordt de klant eigenaar van de zonnecellen en is de opgewekte energie dus helemaal gratis. Naar schatting gaan de cellen zo’n 30 jaar mee, dus kan nog ongeveer 10 jaar geprofiteerd worden van gratis energie.

Niet iedereen mag meedoen

Om de kosten laag en de efficiency hoog te houden mogen niet alle klanten van Greenchoice meedoen. Het dak moet groot genoeg zijn voor 10 zonnecellen van anderhalve vierkante meter. En alleen daken met een schuine kant op het zuiden komen in aanmerking.

Rekenvoorbeeld

Op de website van Greenchoice staat het volgende rekenvoorbeeld:
Uw systeem wekt gemiddeld 1950 kWh (kilowattuur) op. U verbruikt 1000 kWh direct zelf en levert de overige 950 kWh terug aan het net. Dit wordt gemeten door de teruglevermeter die bij het systeem wordt geleverd. De hoeveelheid stroom die u op het ZonVast tarief afrekent is dan: 1950 kWh (opgewekt) – 950 kWh (teruggeleverd) = 1000 kWh (eigen verbruik) x 0,23 cent = 230 euro/ jaar = 19 euro per maand.
Omdat u de direct verbruikte zonne-energie niet van het stroomnet afneemt, zal uw nota voor de geleverde energie ook met ongeveer 19 euro per maand afnemen.

Zonne-energie in Noord-Nederland

Bij onze acties tegen de CO2-opslag in Boerakker, Ekehaar en Grootegast hebben we een hoop mooie schuine daken gezien. Boerenschuren en huizen van particulieren, ze zijn er genoeg in Groningen, Friesland en Drenthe. Genoeg kansen dus om onze eigen energie op te wekken!

Meer informatie is te vinden op de website van Greenchoice en bij De Zonnefabriek.

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.