Genoeg van kernenergie? Petitie en manifestatie!

Gisteren lanceerden 15 organisaties waaronder Milieudefensie, Natuur & Milieufederaties, Greenpeace en meerdere politieke partijen de actie “Schoon genoeg van kernenergie“. De actie bestaat uit twee onderderen, een petitie (waarvan de teller na nog geen 2 dagen al op 38.267 staat) en een landelijke manifestatie op 16 april.

Maxime Verhagen: Snel tweede kerncentrale, afvalprobleem euh…

Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, heeft aangekondigd op korte termijn een vergunning te willen verlenen voor een nieuwe kerncentrale in Nederland. Op de vraag wat we met het afval van die centrale gaan doen wil hij geen antwoord geven.

Deze volgorde is natuurlijk op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Want blijkbaar wil jij een ingrijpend besluit als het bouwen van een kerncentrale graag nemen, maar loopt hij weg voor de consequenties van zijn eigen besluit.

Voor wie meer over dat afval wil weten: Hier vind je een kaart met de plaatsen in Nederland waar de juiste grondsoorten zijn en waar dus, volgens het ministerie, radioactief afval kan worden opgeslagen.

Hoe moet het dan wel?

Er zijn diverse initiatieven die laten zien dat volledig overstappen op duurzame energie uit bijvoorbeeld zon, water en wind niet alleen noodzaak, maar ook haalbaar is.

Zo laat een “Nederland krijgt nieuwe energie”, een partijoverstijgend plan van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD zien dat we in Nederland in 2050 100% over kunnen zijn op groene energie.

Ook “Nederland 2050” heeft dit onderzocht en geeft aan dat we in 2050 100% energieneutraal kunnen zijn. Er is dus geen enkele reden om nu te investeren in dure en gevaarlijke kernenergie.

Meer informatie over hoe we 100% schone energie kunnen krijgen in 2050.

Teken de petitie tegen kernenergie

Op de website staat het volgende te lezen over de petitie:
“Kernenergie past niet in een schone toekomst. Het is onveilig, duur en zadelt ons 240.000 jaar op met levensgevaarlijk afval. Daarom roep ik het kabinet op geen vergunning te geven voor nieuwe kerncentrales in Nederland. Er zijn meer dan genoeg schone alternatieven, dus het licht in Nederland kan gewoon blijven branden.”

Als je het daar mee eens bent kun je de petitie hier eenvoudig ondertekenen.

Landelijke manifestatie tegen kernenergie

Op zaterdag 16 april zal van 13:00 tot 16:00 een grote manifestatie tegen kernenergie op de Dam in Amsterdam plaatsvinden. Meer informatie daarover is ook op de site te vinden.

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.