SER Noord-Nederland: Toch CO2-opslag in Noord-Nederland

Ondergrondse opslag van CO2 (CCS) in de noordelijke bodem moet weer bespreekbaar worden gemaakt. Het afgeschoten demonstratieproject, waarbij kooldioxide afkomstig van energiecentrales in de Eemshaven wordt weggestopt in lege gasvelden, verdient een nieuwe kans van de overheid. Dat zegt Lambert Zwiers namens de SER.

Zwiers, onder andere directeur van VNO-NCW Noord, grijpt de gisteren gesloten Green Deal aan om deze wonderlijke bewering naar buiten te brengen.

Hoe zat het ook al weer?

In de Eemshaven zijn twee grote energiecentrales in aanbouw. De gasgestookte centrale van Nuon en de kolencentrale van Essent.

Of laatstgenoemde centrale ooit in werking komt valt te bezien, want Essent zit nog zonder vergunning en de kans dat ze die zullen krijgen is volgens veel bestuurskundigen en juristen uiterst klein.

Deze centrales stoten onder andere grote hoeveelheden CO2 uit (naast de ruim 10.000 kilo zware metalen per jaar, die grotendeels in de omgeving, waaronder de Waddenzee, terecht komen). Ze stoten zelfs zoveel CO2 uit dat Nederland waarschijnlijk niet aan internationale afspraken over het terugbrengen van de uitstoot kan voldoen als de centrales zomaar in werking komen. Om de uitstoot wat te verdoezelen lag er een plan om de CO2 deels af te vangen, te transporteren en vervolgens in lege gasvelden in Groningen, Drenthe en Friesland te pompen.

Dat klinkt mooi, maar CO2 is een ander gas dan aardgas. Expertise bestaat er niet, omdat het om een nieuwe techniek gaat. We hebben dus geen idee of het veilig is. Daarnaast zal de regio met (lichte) aardbevingen te maken krijgen en is er geen draagvlak. En om de CO2 uberhaubt de grond in te pompen heb je ongeveer 20% extra energie nodig.

Ook is onduidelijk wie dat moet betalen. CO2 opslag maakt een centrale zoveel duurder dat het niet meer rendabel is. Nuon en Essent hebben die boot tot nu toe afgehouden, dus waarschijnlijk is het de belastingbetaler die dit experiment uiteindelijk moet betalen. En dat voor een kolencentrale die we niet nodig hebben (we hebben een energieoverschot de aankomende decennia).

Koppigheid van Zwiers en de energielobby

Zwiers stelt dat hij CO2 opslag weer bespreekbaar wil maken. Daarmee zou hij vooral zichzelf, Essent, Enegy Valley en een paar andere bedrijven moeten aanspreken. Co2ntramine heeft meermaals aangegeven met deze partijen in gesprek te willen. Van Zwiers, Essent en al die anderen hebben we daar geen antwoord op gehad. Als hij het bespreekbaar wil maken, dan is hij ten eerste een jaar te laat, maar alsnog welkom.

De minister heeft besloten dat er geen CO2 onder de bodem van de Noordelijke provincies komt. Er ligt nu een plan om dat nu onder de Noordzee te doen. Onder andere om bij Denemarken olie uit een veld te persen en zo nog meer CO2 uit te stoten.

Het wordt tijd dat de fossiele industrie wakker wordt en gaat beginnen aan de transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Er liggen tal van rapporten en onderzoeken die aantonen dat Nederland rond 2050 100% op schone energie over kan zijn. Het enige dat daar voor nodig is, is politieke wil en doorzettingsvermogen. Op dit moment zijn we het slome jongetje van de klas. En als het aan Zwiers en Essent ligt blijven we dat.

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Eén gedachte over “SER Noord-Nederland: Toch CO2-opslag in Noord-Nederland”

  1. als de lege gasvelden niet met CO2 gevuld kunnen/mogen worden, waarom dan geen water?
    dit hebben we in overvloed en niet samenpersbaar.
    Is dit misschien een oplossing tegen de aardbevingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.